Nationaal Holocaust Museum

September 2023 opent in Amsterdam het Nationaal Holocaust Museum. Wij mochten met het team een digitale activatie maken voor dit museum. Met dit project zijn we genomineerd voor de Golden Dot Awards. Een prijs die CMD uitreikt voor het beste studentenwerk.

Informatie

Opdrachtgever:

HvA, Derde jaar

Docent:

Michel Alders

De opdracht

In 2023 opent het Nationale Holocaust Museum (NHM) haar deuren in Amsterdam. Dit museum zal de geschiedenis van de Holocaust in Nederland vertellen. NHM heeft ons gevraagd om een digitale activatie neer te zetten. Bij deze activatie hebben wij ervoor gezorgd dat de doorstroom van de het museum niet belemmerd zal worden. Daarnaast hebben we rekening gehoudden met de budgetten en de ethische en realistische kaders van de kwestie. Deze activatie zullen wij maken aan de hand van een door ons gekozen thema: erfafscheiding. Bij de erfafscheding tegenover het NHM, zat een creche. Er zijn hier heel veel kinderen gered, door ze over de schutting te plaatsen. Maar het vraagstuk is; zijn deze kinderen wel echt gered? Ze staan er voledig alleen voor en hun ouders hebben het niet gehaald.

Het concept

n de visualisatie, sterft de stamboom af. Als gebruiker zie je dat de blaadjes van de boom naar beneden vallen. Zo wordt een stamboom altijd gebruikt voor data visualisatie, wij gebruiken het nu als instrument om gevoel over te brengen. Zo geven wij gevoel mee aan de data. Meestal wordt er vertelt dat het een verhaal is van helden die de joodse kinderen hebben gered. Maar wij willen meer het gevoel overbrengen aan het publiek van het joodse kind namelijk: Mijn leven is wel gered maar ik sta er alleen voor… Ik ben iedereen verloren. Onze boom is een visualisatie van een olijfboom. De olijfboom staat voor kracht, overwinning en een positief toekomstbeeld. En een olijfboom verliest alleen zijn blad, wanneer hij het zwaar heeft.

#
Als jij op zoek bent naar een stagiaire,

dan ben ik op zoek naar jou!

Contact#